BIG’s Västerås Travel Center creates new transport hub under one roof

BIG’s Västerås Travel Center creates new transport hub under one roof

The Bjarke Ingels group unveiled the final design of the Västerås Travel Center, a transport infrastructure center bringing together several modes of travel within a single coherent architectural object. The defining feature of the project is a light, wavy roof that unfolds through the various complex elements of the program that make up the urban node, creating a new landmark for one of Sweden’s largest cities.

Courtesy of PLAYTIME and Bjarke Ingels GroupCourtesy of PLAYTIME and Bjarke Ingels GroupCourtesy of PLAYTIME and Bjarke Ingels GroupCourtesy of PLAYTIME and Bjarke Ingels Group+ 21

Courtesy of PLAYTIME and Bjarke Ingels Group
Courtesy of PLAYTIME and Bjarke Ingels Group

BIG’s proposal for the Västerås Travel Center brings together a series of transport-related programs and activities under one clear identity. The project that extends over the railways includes a bus station, travel services, a bicycle garage, outdoor bicycle parking, taxi areas, as well as shopping areas, restaurants, offices, spaces events and exhibition spaces. The project is designed to integrate the rapid flow of travelers, as well as the slow flow of visitors, providing accessibility for all.

Courtesy of PLAYTIME and Bjarke Ingels Group
Courtesy of PLAYTIME and Bjarke Ingels Group

We designed the defining feature of Västerås Travel Center, the floating roof, as a light, rolling stratus cloud that shelters travelers and the landscape. Continuing in its plan but changing section, the roof opens the Travel Center both city side and port side at the same time as it gathers around the traveler, serving to protect, collect and invite visitors. The Västerås Travel Center is designed on the basis of flow. Flow for public transport and for the traveler, but also for shortcuts for the citizens of Vesterås. – David Zahle, architect and partner at BIG – Bjarke IngelsGroup


Related article

Bjarke Ingels Group and The Metals Company Design Next Generation Robotic Mineral Collection Facility


The raised corners of the structure mark the most important entrances. A zigzag line of load-bearing elements crosses the roof, connecting the columns bordering the perimeter, freeing the interior landscape from constructive elements. The same line cuts the openings in the roof surface, providing light and natural ventilation. The building’s curved glass facades create a bright, open space, blurring the line between indoors and outdoors, while the biophilic design brings the landscape back to the center. A series of terraces around the project connects the design to Vasaparken and Hamnparken, extending the city’s public domain and providing citizens with new vantage points, meeting places, skating edges and seats. In addition, the new infrastructure will allow residents to cross the tracks through separate crossings for pedestrians and cyclists.

Courtesy of PLAYTIME and Bjarke Ingels Group
Courtesy of PLAYTIME and Bjarke Ingels Group

The new Västerås Travel Center brings together all of the city’s infrastructure in one landscape, under one roof. The travel center is designed as a piece of social infrastructure, shaped for the movement of people and public life. We wanted to celebrate the movement and create a welcoming, warm and transparent mobility hub that becomes an important social and economic node redefining the infrastructure and landscape of the city – Bjarke Ingels.

The roof of the project will have an integrated solar system, which can cover almost 70% of the building’s energy demand. In addition, the design will integrate underfloor heating and air conditioning and rainwater recycling. The project is the result of a long development process, taking into account many possible solutions regarding the program, sustainability characteristics and safety aspects. Construction is expected to start in 2022 and the project is expected to be finalized in 2025.

Courtesy of PLAYTIME and Bjarke Ingels Group
Courtesy of PLAYTIME and Bjarke Ingels Group
Courtesy of PLAYTIME and Bjarke Ingels Group
Courtesy of PLAYTIME and Bjarke Ingels Group
  • Size: 16.963 m2
  • Client: Municipality of Västerås
  • Collaborators: Tyrens (Structure, geotechnics), Kragh & Berglund (Landscape), Rambøll (Projekteringsledelse), Rambøll (coordination of sustainable development), Sweco Architects AB (local architect), VAP (Trafficplanner), Afry (El.), Brandprojektering AB (Fire), Kadesjös (ventilation), PQ Projektledning AB (coordination of cable management), Structor Riskbyrån AB (risk management), WSP (cost estimate)
  • Partner in charge: Bjarke Ingels, David Zahle
  • Project manager: Kamilla Heskje
  • Head of design: Marie Lancon
  • Team: Aileen Koh, Allen Dennis Shakir, Anders Bruntse, Anders Holden Deleuran, Dalma Ujvari, Federica Fogazzi, Geetika Bhutani, Ida Linnea Elvira Maria Lujak,, Laura Wätte, Marius Tromholt-Richter, Yunus Alperen Basak
  • BIG Engineering: Indoom climate; Jesper Kanstrup Petersen (BIG E), Natasha Lykke Lademann Østergaard (BIG E)
  • Competition and previous phases:
  • Project manager: Kamilla Heskje
  • Team: Oscar Abrahamsson, Nicolas Millot, Camila Luise de Andrade Stadler, Gwendoline Eveillard, Franck Fdida, Giedrius Mamavicius, Andre Enrico Cassettari Zanolla, Camila Luise de Andrade Stadler, Cristian Teodor Fratila, Geoffrey Eberle, Iokstrana Fartekadi Scurtu, Ipstruine, Ipstruine Louisette Marie Alard, Luca Pileri, Magnus Garvoll, Malgorzata Mutkowska, Margarida Jéronimo, Martino Hutz, Megan Fiona Cumming, Ola Sobczyk, Ovidiu Munteanu, Peter Mortensen, Rasam Aminzadeh, Rihards Dzelme, Shin Saeki James Forsuncroft Zhang, Yu Forsuncroft Zhang




Source link

About Douglas Mackenzie

Douglas Mackenzie

Check Also

Himachal Pradesh CM makes big statement after visitors overcrowd popular tourist spots

New Delhi: Himachal Pradesh Chief Minister Jairam Thakur said on Monday that the government could …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *